Un site de succes incepe cu un sistem de administrare a continutului bine ales. Acesta are rolul de a reduce costurile (prin eliminarea programatorilor) deoarece CMS-ul este un soft creat pentru automatizarea si optimizarea continutului si poate fi folosit de catre oricine.
Altfel spus, un CMS ne ofera posibilitatea de a ne crea un site cu numai cateva clikuri, iar aspectul acestuia poate fi modifcat ulterior in functie de preferintele de moment
WordPress domina piata
Ceal mai utilizat CMS este WordPress. Acesta este usor de utilizat si de configurat si ne ofera posibilitatea de a alege aspectul site-ului dintr-o gama larga de teme. In plus, WordPress beneficiaza de o comunitate puternica de utilizatori care contribuie la dezvoltarea permanenta a programului.
Realizarea unui site utilizand WordPress este foarte usor de facut. Astfel, dupa ce ne vom alege numele domeniului si vom rezolva si cu gazduirea vom accesa contul Cpanel furnizat de catre firma de hosting.
In primul rand este necesar sa elaboramo baza de date si un user MySql. Pentru a face acest lucru trebuie sa parcurgem urmatoarele etape:
- In meniul „Addon Domains” ne vom crea un nou domeniu;
- Vom accesa campul „Create New Database” si ne vom crea baza de date;
- In campul „Add New User” vom crea userul;
- Vom avea grija sa alocam toate drepturile noului user.
Trebuie sa avem grija sa notam cu atentie numele bazei de date si al userului precum si parola pe care o generaza Cpanel pentru noul user, deoarece acestea trebuie utilizate la instalarea WordPress.
Cea mai prietenoasa platforma pentru utilizator
Urmatoarea etapa este instalarea WordPress. Pentru a face acest lucru va trebui sa accesam „File Manager”.
Inainte de a incarca WordPress-ul va trebui descarcam programul si sa il salvam in calculatorul propriu. Apoi ne vom duce in folderul ce poarta numele domeniului si vom da click pe „upload”, apoi vom selecta arhiva WordPress, urmat de un click pe „extract”.
Deoarece WordPress-ul va fi dezarhivat intr-un folder special, toate fisierele vor trebui mutate in radacina pentru a fi vizibile de pe server. Acest lucru se va face selectand toate fisierele prin „select all”, urmat de clik pe „move files”.
Pentru ca instalarea din cpanel sa fie completa va trebui sa redenumim fisierul „wp-config-sample” in „wp-config” si sa introducem numele userului, al bazei de date si al parolei in campurile marcate cu albastru.
Pentru ca schimbarile sa fie efective nu trebuie sa uitam sa apasam „save changes”.
Dupa ce am parcurs toti acesti pasi vom deschide un browser si vom tasta „numesite/wp-admin”, iar aceasta comanda ne va permite instalarea completa a WordPress.
Primele informatii pe care va trebuis a le completam sunt numele userului, parola (cu cat aceasta este mai puternica cu atat site-ul va fi mai greu de spart de catre hakeri) si adresa de mail la care ne vor fi trimise notificarile.
Aspectul final al site-ului depinde de preferintele fiecaruia, iar acesta poate fi definitivat accesand contul WordPress si instaland una dintre miile de teme disponibile. Acestea sunt personalizate in functie de tipul site-ului si de numarul de coloane dorit.