Unul dintre noi factori de ranking in viziunea Gogle este SSL-ul. Un site ce are un certificat SSL este mult mai bine apreciat de catre Google, iar securitatea oferita utilizatorilor va fi mai mare.
Un certificat SSL devine obligatori pentru toate site-urile ce se respecta, dar procesul de migrare al unui site catre HTTPS este deosebit de dificil si ar trebui realizat numai de catre specialisti.
Un site poate avea doua tipuri de certificate SSL
Inainte de a ne cumpara certificatul dorit va trebui sa analizam cu atentie necesitatile noastre, deoarece sunt doua tipuri de certificate SSL: EV (Extended Validation) si DV (Domain Validation).
Noua versiune va fi inregistrata in Google Search Control atat in varianta www cat si in cea fara www, iar daca site-ul nostru are mai multe subdomenii este necesar sa facem aceasta inregistrare pentru toate subdomeniile.
Este important sa identificam inainte de instalarea SSL-ului linkurile rupte sau cu probleme (pentru a le remedia inainte de instalarea certificatului) si sa identificam paginile cu cea mai buna vizibilitate SEO.
Este de asemenea necesar sa ne asiguram ca toate sursele de utilizare (imaginile, fisierele css, etc) sa fie incarcate folosind URL-uri https, iar tagul canonical va trebui resetat pentru a trimite catre versiunea securizata a site-ului.
Toate redirectionarile trebuie verificate cu foarte mare atentie, deoarece acestea trebuie sa redirectioneze la fel si in versiunea http.
Redirectionarile 301 trebuie sa le folosim ca un mijloc de siguranta si trebuie sa redirectioneze din http in https. Pentru a fi siguri ca am rezolvat toate redirectionarile se pot face modificari in .htaccess.
Ce trebuie sa facem in timpul transferului
Primul lucru ce va trebui verificat este daca structura url-urilor este aceeasi cu cea folosita in varianta http. Sigur ca vor fi si unele diferente, dar acestea vor proveni de la litera „S” ce desemneaza url-urile securizate.
Verificarea URL-urilor trebuie sa cuprinda si linkurile interne, deoarece acestea trebuie sa directioneze tot catre varianta https. Daca acestea directioneaza catre vechea varianta nu este bine deloc, iar structura va trebui sa fie schimbata imediat.
Este important sa accesam toate URL-urile http din site si sa vedem unde fac trimitere. Acestea vor trebui sa faca un redirect 301 catre varianta securizata a site-ului.
Dupa finalizarea procesului de tranzitie este indicat sa ne continuam verificarile printr-o scanare completa a site-ului prin care sa ne asiguram ca url-urile https sunt singurele disponibile.
Apoi este necesar sa adaugam noul fisier sitemap.xml ce contine url-urile in varianta https. Este bina insa ca aceasta modificare sa fie facuta la 1-2 saptamani dupa tranzitia catre https, timp in care site-ul se va „aseza”, iar dupa adaugarea acestuia nu trebuie sa uitam sa stergem vechiul sitemap.
Eset important sa verificam daca mai avem resurse ce au scapat nesecurizate si sa le actualizam cat mai repede cu putinta.
Nu in ultimul rand este necesar sa urmarim atent evolutia site-ului din punct de vedere SEO, deoarece orice scadere in ranking inseamna ca ceva nu a fost facut corect (sau ne-a scapat) si va trebui sa actionam in cel mai scurt timp posibil pentru a indrepta erorile.