Hosting ieftin

Hosting ieftin – scurt ghid

Hostingul este una dintre problemele de care ne lovim aproape imediat ce achizitionam un domeniu. Pentru a fi prezenti in mediul online ne este necesar un site, iar prima etapa incepe cu achizitionarea unui nume de domeniu de la un registrar urmat de gazduirea acestuia (la registrar sau apeland la serviciile unei firme specializate).

Un hosting ieftin nu mai este greu de gasit astazi cand concurenta in domeniu a devenit foarte mare si a obligat firmele sa coboare preturile, pastrand insa calitatea serviciilor.

Hosting ieftin sau gratuit

Pentru a ne gazdui site-ul va trebui sa alegem intotdeauna cea mai buna varianta calitate / pret. Desi costurile de gazduire pot fi zero (in cazul in care ne folosim propriul calculator pe post de server sau apelam la firmele de specialitate), aceasta nu este intotdeauna varianta ideala.

In cazul unui host gratuit calitatea serviciilor este slaba si este pusa mereu pe planul al doilea, iar daca folosim propriul calculator functionalitatea site-ului poate fi afectata in cazul unor pene de curent sau a altor probleme tehnice.

Este indicat asadar sa optam pentru un host contracost ce ne va oferi servicii garantate 24 de ore din 24. Pretul unui host depinde de:

  • Amplasarea serverului (este indicat sa optam pentru un server din tara, deoarece timpul de raspuns va fi mult mai bun);
  • Sistemul de operare: Windows, Unix, Linux, etc:
  • Marimea site-ului;
  • Numarul de vizitatori lunar;
  • Numarul subdomeniilor;
  • Numarul adreselor de mail;
  • Dimensiunea si tipul fisierelor;
  • Servicii auxiliare, etc.

Scurt ghid pentru alegerea firmei de host

Criteriul cel mai important ce trebuie verificat atunci cand e vom alege firma de host este uptime-ul. Acesta inseamna de fapt cat timp va fi functional site-ul nostru intr-o luna, iar o cifra sub 99,9% ne va indica faptul ca serviciile oferite sunt destul de slabe.

Firma de gazduire ne va furniza un user si o parola cu ajutorul carora ne vom putea loga la pagina de web a administratorului.

Inainte de a face acest lucru, este necesar sa alocam noile nameservere ale paginii noastre. Acest lucru se face din pagina registrarului, acolo unde vom modifica name serverele. Verificarea noilor name servere poate fi facuta folosind unul dintre serviciile who.is (vom introduce numele site-ului si vom verifica sa apara noile DNS-uri). Propagarea noilor DNS-uri poate dura si pana la 24 de ore.

Dupa ce noile DNS-uri vor fi alocate, ne vom putea loga la pagina de web a firmei de gazduire pentru a ne gestiona domeniul: vom putea adauga subdomenii, sa facem noi adrese de mail sau conturi FPT, vom avea posibilitatea de a face redirect sau de a consulta diverse statistici referitoare la site-ul nostru.

Este important sa ne alegem foarte bine firma de gazduire, deoarece transferul site-urilor este foarte greu de realizat si se va face numai in conditii extraordinare. Transferul se face prin schimbarea nameserverelor, dar mutarea unui domeniu nu va fi completa decat odata cu transferul total al site-ului.

Din pacate, acest transfer este destul de greu de realizat din punct de veder tehnic si va duce la imposibilitatea accesului vizitatorilor pe site o perioada buna de timp.