Tutorial cum sa fac un site

Vreau sa fac un site, cum procedez?

Societatea moderna este dominata de calculatoare. Indiferent ca suntem acasa sau la serviciu, prezenta acestora a devenit deja o obisnuinta iar activitatea zilnica fara computere nu mai poate fi conceputa, fie ca este vorba despre business sau despre plata unor facturi.

Calculatoarele si internetul reprezinta si cea mai usoara varianta de a ne deschide o afacere. Astfel vom putea renunta la viata stresanta din corporatii, acolo unde suntem in permanenta sub presiunea termenelor limita, iar programul nostru va fi relaxat si ne vom putea bucura din plin de viata.

Afacerile ce pot fi facute in mediul virtual sunt numeroase: bloguri, magazine online, SEO, site-uri afiliate si lista poate continua, dar elementul fara de care nu se poate concepe nicio afacere online este prezenta unui site.

Ce este un site

Un site este alcatuit din mai multe documente HTML (texte, imagini, videoclipuri, etc) numite pagini web. Acesta este gazduit pe un server si poate fi accesat cu autorul unor aplicatii speciale denumite browsere.

Pentru mine site-urile au fost singura iesire dintr-un mediu dinamic si stresant, deoarece mi-au oferit sansa de a imi desfasura activitatea de acasa si de a imi face propriul program.

Problema majora de care m-am lovit a fost aceea ca mediul online imi era necunoscut, iar notiunea de site nu imi spunea mare lucru. Desigur ca stiam ce inseamna notiunea generala de site, dar cand am fost pus in fata realizarii primului proiect probleme de care m-am lovit au fost numeroase.

Un lucru esential atunci cand demaram o afacere online este rabdarea. Va trebui sa studiem foarte mult, iar procesul de invatare nu se va opri niciodata datorita faptului ca internetul este un mediu dinamic ce se schimba in fiecare moment.

Ce este un siteIn plus, un site va trebui sa „rankeze”, adica sa urce cat mai sus in clasamentul motoarelor de cautare, iar acest lucru nu se realizeaza asa usor si va trebui sa avem rabdare.

Daca pana acum cativa ani in urma un site era foarte scump fiind realizat numai de catre programatori, astazi pentru a ne creea un site nu trebuie decat sa cunoastem anumite elemente de baza pe care le voi expune mai jos.

In primul rand va trebui sa ne gandim foarte bine la nisa pe care va activa site-ul nostru si la numele acestuia. Acesta va trebui sa aiba obligatoriu in componenta un cuvant cheie pe care dorim sa rankeze site-ul, deoarece acest lucru ne va ajuta in clasamentul Google.

Daca numele site-ului va fi EMD (Exact Match Domain), site-ul nostru va beneficia de o pozitia foarte buna inca din start. EMD se refera la cuvintele cheie utilizate. Spre exemplu, daca dorim sa avem un site prin care sa vindem biciclete, cuvintele cheie vor fi „vanzare biciclete” iar numele site-ului EMD poate fi:

Notiunea de tld folosita reprezinta Top Level Domains, adica domeniile aflata in topul ierarhiilor domeniilor internet.

Acestea se impart in doua mari categorii:

  • Generice (de interes general): .info, .top, .org, etc;
  • Specific nationale pentru fiecare tara (.ro, .bg., .eu, .ru, etc)

Daca ne dorim performante maxime intr-un timp foarte scurt trebuie sa ne alegem un TLD national, deoarece acestea sunt apreciate mult mai bine de catre motoarele de cautare. Sunt categoric de evitat TLD-uri precum .blogspot, .wordpres, .page.tl, deoarece acestea apartin unor platforme online free si nu sunt asa de bine percepute de Google.

Dupa ce ne-am ales numele domeniului va trebui sa il inregistram. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unui registrar (national sau international). Este recomandat sa apelam la o firma cu renume si autoritate mare in domeniu (Godaddy, Gazduire.net, etc), deoarece vom putea obtine astfel preturi mai mici si servicii ireprosabile.

Inregistrarea domeniilor se face numai cu cateva click-uri. Dupa ce ne-am ales numele domeniului acesta va fi verificat in mod automat de catre registrar, iar daca  este liber va trebui sa completam un formular care contine o serie de intrebari.

Factura va fi trimisa automat de catre sistem, iar achitarea acesteia poate fi facuta cu cardul sau prin internet banking. Nu trebuie sa intram in panica daca domeniul nu va fi activat imediat, deoarece majoritatea registrarilor activeaza domeniul numai dupa confirmarea intrarii banilor in cont, iar aceasta poate dura si 24 de ore.

Costurile au scazut in ultimii ani si variaza intre 5 – 15 euro pentru fiecare domeniu inregistrat. Plata domeniilor se face anual, la expirarea perioadei de inchiriere a domeniului si ne este anuntata de catre registrar.

Atunci cand ne vom alege numele domeniului este necesar sa evitam aparitia unor greseli pe care le-am putea face:

  • Sa evitam folosirea unui nume de domeniu foarte lung;
  • Sa nu inregistram un domeniu ce contine numele unei marci inregistrate;
  • Nu trebuie sa folosim prea multe cuvinte cheie;
  • Sunt de evitat utilizarea unui numar mare de liniute.

Cum sa procedez mai departe

Gazduire siteImediat dupa ce am cumparat domeniul va trebui sa ii gasim o casa. Gazduirea se poate face pe serverele companiei de unde am cumparat domeniul sau folosind serviciile unor firme de hosting ce sunt specializate in gazduirea domeniilor.

Serverul pe care va fi gazduit domeniul are alocata o adresa IP, fapt ce ofera o identitate site-ului si il face accesibil oricaror dispozitive folosite pentru accesarea acestuia (adresa IP poate fi asimilata cu o carte de identitate pentru site-uri).

Cel mai important criteriu pe care este necesar sa il verificam atunci cand vom alege firma de hosting este notiunea de uptime (perioada de timp in care site-ul nostru este functional in timpul unei luni), iar aceasta va trebui sa fie de 99,9 %.  Aceasta perioada trebuie neaparat sa fie garantata de firma, iar orice valoare mai mica de 99,9%  ne indica ca serviciile firmei nu sunt de cea mai buna calitate.

Este foarte important sa verificam daca aceste companii au servere de ultima generatie si daca dispun de generatoare sau de alte mijloace pentru a asigura functionarea site-urilor in cazul unor pene de curent.

Compania de hosting trebuie sa asigure suport tehnic 24 de ore / zi si sa raspunda in cel mai scurt timp posibil tuturor solicitarilor clientilor.

Costul pe care il vom plati pentru gazduire depinde de marimea site-ului si de numarul de vizitatori pe care il vom avea in fiecare zi. Pentru un site de mici dimensiuni costul va fi destul de scazut (aproximativ 20 – 25 euro anual), iar pentru site-uri complexe acesta poate ajunge si pana la cateva sute de euro.

Din momentul in care am rezolvat si cu gazduirea vom putea sa ne gandim la continutul site-ului si la felul in care acesta se va prezenta.

Daca suntem la inceputul activitatii in mediul virtual nu trebuie sa optam pentru un site sofisticat, deoarece acesta ne va costa destul de mult.

Este suficient sa avem un site decent, deoarece acesta poate fi realizat cu usurinta folosind un CMS (Content Management System). Aceasta platforma pentru gestionarea continutului site-ului este realizata in php si este o platforma complexa, ce se bazeaza pe o baza de date.

Astfel vom putea gestiona cu usurinta fisierele de tip text, imagine sau video, vom avea un sistem generos de template-uri, vom putea modifica genera sau modifica meniuri, iar toate aceste facilitati le vom putea folosi usor deoarece CMS-urile beneficiaza de un suport multilingvistic de exceptie.

Cel mai raspandit CMS este WordPress, iar avantajele utilizarii acestuia sunt multiple:

  • Este gratuit si ne permite sa alegem tema site-ului dintr-o galerie foarte mare de teme. In plus, aceasta este dezvoltata in permanenta de cea mai mare si mai activa comunitate de utilizatori;
  • Este usor de folosit, deoarece este asemanatoare cu Microsoft Word;
  • Ne ofera posibilitatea de a instala mii de plugin-uri, ce pot fi folosite pentru integrarea linkurilor provenite din site-urile de afiliere, realizarea de formulare de contact, instalarea de track-ere, abonare la newsletter, etc;
  • Temele pot sustine site-ul indiferent daca acesta este un blog sau un magazin online, iar site-ul poate fi vizualizat de catre toate browserele: Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla, etc;
  • Site-ul este „responsive”, adica poate fi afisat in cele mai bune conditii atat pe computere, cat si pe tablete sau telefoane mobile. Acesta isi va modifica dimensiunile si se va adapta in functie de dispozitivul de pe care este vizualizat

Instalarea WordPress se poate face din Cpanel – un soft de gestiune al serverelor. Nu va ganditi ca este necesar sa apelati la un specialist, deoarece Cpanel este usor de utilizat iar tutoriale pentru utilizarea acestuia se afla la tot pasul.

La instalarea WordPress vom alege limba romana si ne vom alege un user si o parola puternica. Nu va sfatuiesc sa alegeti parole obisnuie precum numele animalului de casa sau data de nastere, deoarece acestea sunt foarte usor de spart de catre hackeri.

Parolele puternice sunt usor de obtinut folosind generatoarele online de parole, iar cu cat o parola este mai sofisticata cu atat va fi mai greu de spart.

Instalarea WordPress va fi completa in momentul in care vom introduce adresa de email unde vor fi trimise back-upurile.

Administrarea site-ului poate fi facuta completand campurile User si Password si apasand butonul Log In.

Cel mai bun CMS este WordPressEste important sa ne gandim la facilitatile pe care dorim sa le ofere site-ul nostru, deoarece in functie de acestea vom instala plugin-urile. Nu trebuie sa exageram cu folosirea acestora, deoarece multe plugin-uri inseamna resurse consumate iar astfel site-ul se va incarca foarte greu si va fi dificil de accesat.

In plus, spatiul de care vom avea nevoie va fi foarte mare, lucru ce va duce la cresterea coturilor cu gazduirea.

Foarte importante sunt plugin-urile pentru social media si cele de back-up. Astfel, vom oferi posibilitatea vizitatorilor sa ne distribuie cu usurinta postarile, iar plugin-ul de back-up ne va trimite saptamanal un fisier ce contine tot continutul site-ului (mai putin tema si plugin-urile instalate).

Aspectul site-ului este dat de tema pe care o vom instala. Chiar daca ne dori ca site-ul nostru sa arate impecabil nu este necesar sa cumparam  o tema, deoarece acestea pot fi foarte scumpe. Un site de calitate poate fi obtinut utilizand o tema gratuita, iar alegerea acesteia se poate face dintre miile de teme free pe care WordPress le pune la dispozitia utilizatorilor.

Nu va recomand sa faceti teste si sa va creeati in prima faza un site pe o platforma gratuita. Desi acestea pot fi vazute ca un avantaj datorita faptului ca nu vom plati gazduirea si inchirierea domeniului, o platforma gratuita are foarte multe dezavantaje:

  • Nu ne ofera „tractiunea” necesara pentru o clasare buna in preferintele motoarelor de cautare. Site-ul este de fapt realizat pe un subdomeniu al platformei principale, iar acesta are un rang inferior unui domeniu;
  • Domeniul si continutul site-ului nu ne apartin. Acestea sunt proprietate firmelor ce le gazduiesc si pot fi sterse oricand fara o notificare prealabila, iar continutul afisat nu poate fi recuperat;
  • Personalizarea site-ului se face cu foarte mare greutate, iar optiunile de design sunt extraordinar de limitate. Platformele gratuite nu vor pune niciodata pret pe calitate si functionalitate, acestea fiind trecute in planul al doilea;
  • Un site pe o platforma gratuita nu poate fi monetizat, deoarece nu permite instalarea fisierelor ce provin din cadrul retelor de afiliere sau din Google (Adsense). Acestea nu ne permit nici instalarea plugin-urilor si nu agreeaza orice tip de continut, iar aceasta inseamna ca site-ul nu ne va aduce niciun venit;
  • Aspectul site-ului va fi deplorabil si va induce cititorului senzatia ca viziteaza un site inferior calitativ;
  • In cazul in care renuntam la platforma gratuita si nu dorim sa pierdem continutul va trebui sa redirectionam traficul spre noul site, dar acest lucru nu se poate face gratuit si ne poate costa in jur de 15 – 20 dolari pe luna.

Asadar, chiar daca nu suntem profesionisti in domeniul online un site este usor de realizat. Orice afacere trebuie sa aiba un buget echilibrat, iar atunci cand suntem la inceput de drum este necesar sa fim foarte atenti cu bugetul nostru si sa incercam sa ne rezolvam (pe cat este posibil) singuri problemele.

Este esential insa sa constientizam ca fiecare afacere cere timp si randare, iar mediul virtual a ajuns in momentul in care castigurile nu isi mai pot face aparitia peste noapte.